Du lämnar nu webbplatsen www.levamedadhd.se. Denna länk går till en webbplats där våra Sekretesspolicy inte gäller. Klicka på OK för att gå vidare. her

Porträtt av ett barn

“Jag försöker verkligen lyssna, men jag kan bara inte…”

 

Det kan vara svårt att förstå människor med ADHD. Denna korta berättelse om ett barn med ADHD kan ge en glimt av deras värld.
Ouppmärksamhet och/eller hyperaktivitet/impulsivitet kan orsaka stora problem hemma, i skolan och i relationer. Eftersom det första steget för att få hjälp vid ADHD är att ställa rätt diagnos, bör du tala med din läkare om du observerat något av ovan beskrivna beteenden. När diagnosen ställts kan en rad olika behandlingar, bland annat psykologiska och medicinska stödåtgärder, vara till hjälp.

I en stor studie vars syfte var att mäta resultaten av olika former av beteendeterapier och medicineringsregimer visade det sig att:

  • En kombination av läkemedel och beteendeterapi gav större effekt än enbart psykosocial behandling eller beteendeterapi.
  • När det gäller föräldratillfredsställelse ansågs det kombinerade upplägget med både beteendeterapi och medicinering vara det bästa.
David är 9 år 

Barn med ADHD kan vara en studie i kontraster. David har problem med att koncentrera sig på skolarbetet, men när det gäller fotboll och videospel är han totalfokuserad.

Davids historia

Hur mycket David än ansträngde sig verkade lärarens instruktioner alltid gå för fort. Att göra läxorna hemma eller i skolan var en kamp, med distraktioner och täta avbrott för att exempelvis vässa pennan eller för att plötsligt fastna med blicken på en sida.

Å andra sidan var Davids uppmärksamhet total om det var något som verkligen intresserade honom. Han kunde reklamen för favoritleksakerna utantill, men inte multiplikationstabellen. Han var jätteduktig som målvakt i fotbollslaget, men klagade om han skulle spela forward. När det gällde skolprojekt var hans kreativitet och ansträngningar ofta oändliga, men ändå blev lärarens kommentar inte helt sällan att det saknades en ”röd tråd” i det David gjorde.

“Jag försöker verkligen lyssna, men jag kan bara inte…”

Symtom kan inkludera, men begränsas inte till:

  • Selektiv ouppmärksamhet – istället för att bibehålla en relativt jämn uppmärksamhet, växlar David mellan ouppmärksamhet och hyperfokusering.
  • Distraherbarhet – David hoppar snabbt från en idé eller aktivitet till nästa, ofta utan att fullfölja tanken eller uppgiften.
  • Impulsivitet – David agerar ofta utan att tänka, säger samma saker om och om igen och gör slarvfel i skolarbetet.
  • Hyperaktivitet – David kan helt enkelt inte sitta still. Han talar ofta oavbrutet och har svårt att hålla händerna stilla.

Eftersom alla kan visa tecken på dessa beteenden någon gång, är riktlinjerna för att bestämma om en person har ADHD mycket specifika. Att ställa en ADHD-diagnos är komplicerat och kräver information om karakteristiska beteenden från ett flertal närstående personer och källor, till exempel föräldrar och lärare. Diagnosen bör även omfatta information från patienten själv och en kroppsundersökning genomförd av en läkare.

Få hjälp

Medicinsk hjälp kan behövas om ouppmärksamhet eller hyperaktivitet orsakar stora problem hemma, i skolan och/eller i relationer. Eftersom det första steget för att få hjälp vid ADHD är att ställa rätt diagnos, ska du tala med din läkare om du har funderingar gällande något av de ovan beskrivna beteendena. När diagnosen ställts, kan en rad olika behandlingar vara till hjälp.Der kan være behov for medicinsk hjælp, hvis uopmærksomheden eller hyperaktiviteten forårsager store problemer derhjemme, i skolen og/eller i relationer. Eftersom det første skridt til at få hjælp med ADHD er at stille den rigtige diagnose, bør du tale med din læge, hvis du har spørgsmål om den adfærd, der er beskrevet herover. Når diagnosen er stillet, er der en række forskellige behandlinger, som kan være til hjælp.

Porträtt av en tonåring

Anna är 17 år. ADHD hos flickor förblir ofta oupptäckt. Även om Anna är väldigt smart, tycker lärarna att hon är virrig eller något av en dagdrömmare. Här kan du läsa Annas berättelse.

Porträtt av en vuxen

Maria är 29 år. Hennes intelligens och personlighet gjorde det lätt för henne att få jobb, men när arbetet blev rutin och hon började missa information och deadlines, visste hon att det var dags att söka sig vidare. Här kan du läsa Marias berättelse.

Behandling

För att en behandling av ADHD ska vara framgångsrik så krävs ett samarbete, mellan patienten, den omedelbara familjen, vården, skolan och den eventuella arbetsplatsen. Den konkreta behandlingen bygger även den på samverkan – mellan beteendeterapi, förändringar i hem- och skolmiljö och medicin.

 

 

Personen på bilden har inget med innehållet i texten att göra.